Научни скупови

Језик, књижевност, теорија – Наташa Тучев и Анa Коцић

У емисији „Научни скупови” преносимо излагања Наташе Тучев „Модернистички субјективизам кроз призму марксистичке критике” и Ане Коцић „Књижевност колонијалне Америке у светлу постколонијалне теорије”, са научног скупа „Језик, књижевност, теорија” одржаног крајем априла на Филозофском факултету у Нишу.

У вечитом спору између реализма и модернизма у књижевности, марксистички поглед на те две струје у књижевности уводи перспективе које су релевантне и данас. Наташа Тучев се осврће на историју тога спора и полемише са ставовима марксистичког филозофа Ђерђа Лукача, пре свега с његовим ставом да модернистичка књижевност, будући препуштана чистој субјективности, не узима у обзир контекст, односно друштвене прилике, те зато остаје неделатна.

Ана Коцић се се усредсређује на постколонијалну критику колонијализма анализирајући извештаје првих европских освајача Америке и показује у којој мери су ти извештаји били обликовани предрасудама, лошим намерама и чудним мешањем чињеница и маште. Ти и такви извештаји, међутим, обликовали су и наше виђење Другог, пре свега ако тај Други не дели исти културни и цивилизацијски простор с нама. Тада се Други изобличава у опасног Другог који нас угрожава, а говор обојен предрасудама и злим намерама, с протоком времена мења само форму, али не и садржину.

Уредник Иван Миленковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво