Предавања – Драган Ћаловић: Свет исламске уметности

У емисији ПРЕДАВАЊА можете слушати снимак излагања Драгана Ћаловића „Свет Исламске уметности”, које је одржано 29. марта у Задужбини Илије Милосављевића Коларца у Београду.

Поводом обележавања четрдесет година од оснивања Естетичког друштва Србије, током марта и априла у Коларчевој задужбини одржава се циклус предавања „Естетика данас", а излагање Драгана Ћаловића Свет исламске уметности четврто је и завршно у оквиру овог циклуса.

Конструкцију „свет ислама" у овом контексту не треба поистоветити са појмом исламског света, који реферише на укупност друштвено-политичких односа на просторима насељеним муслиманским становништвом. Насупрoт томе, свет ислама није нешто што је територијално условљено, већ представља целокупност дискурса, наратива, уверења, традиција и пракси формираних под доминантним утицајем ислама или прилагођених овом утицају за потребе исламске заједнице. Сходно томе, исламска уметност се не сагледава као део ислама, већ као део специфичног света уметности.

Драган Ћаловић сматра да дело не можемо интерпретирати као исламско ако само одражава слику о исламском свету, већ је неопходно да буде израз ауторове суштинске упућености, повезаности и дубоког познавања или искреног доживљавања овог света, дакле, не одраз једног стереотипног виђења или фасцинације нечим другачијим. То значи да појава оријенталних мотива у различитим уметностима не може бити сматрана довољним разлогом да одређено дело сматрамо продуктом исламске уметности. Осим тога, исламска уметност је она која, између осталог, продукује свет ислама, што значи да на овај начин схваћена дела исламске уметности могу, али не морају нужно учествовати у утемељењу, учвршћивању, грађењу и одржавању света ислама.

Уредницa емисије Тања Мијовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво