Музеј звука – Мисе Лупуса Хелинка и Пјера де Маншикура

Слушаћете дела сачувана у такозваним „Хорским збиркама из Лајдена”.

У шестотомној компилацији ренесансних полифоних композиција која је сачувана у Питерскерк колеџу у Лајдену, налазе се радови франко-фламанских аутора 15. и 16. века, обједињени према „седам литургијских часова" односно службама за које су настали. Године 2010, холандски вокални ансамбл специјализован за извођење музике ове епохе - Егидијус квартет, започео је амбициозан пројекат објављивања шест компакт-дискова са музиком из ове збирке. На последњем, шестом тому, објављене су мисе Лупуса Хелинка и Пјера де Маншинкура, које ћете пратити у вечерашњој емисији.

Данас мало познати композитор Лупус Хелинк, био је плодан аутор миса, корала, мотета и шансона. Први подаци о њему сачувани су у архивама у Брижу, где је 1506. године био хориста у цркви Светог Доната, а крајем XX века, у Ватикану су откривени подаци који сведоче да је једно време боравио у Риму, у служби папе Леа X. Око 1518. године, накратко је био и у служби Сиђисмонда Дестеа у Ферари, али се потом вратио у домовину, у Бриж, где је највероватније остао до смрти 1541. године.

У свим својим мисама, Лупус Хелинк је користио технику пародије, те је и његова Миса Peccata mea тако заснована на истоименом мотету Жана Ришафора. Дело је пример импресивне контрапунтске вештине франко-фламанских аутора, коју додатно подвлаче чисти и савршено балансирани гласови осам певача Егидијус квартета - по два у свакој деоници.

У емисији ћете чути и мису Nisi Dominus Пјера де Маншикура. Овај франко-фламански аутор рођен је на самом северу Француске у Бетену око 1510.године, а 1559. године постао је капелмајстор на двору шпанског краља Филипа II у Мадриду. Поред ове високе позиције, Маншикур је добијао признања и од савременика као што су Франсоа Рабле, Клемес Нон Папа или Орландо ди Ласо, који га је назвао изузетно важним и одличним композитором. Маншикурова дела су се изводила, о чему сведоче и сачувани манускрипти, од Стокхолма до југа Италије.

У Маншикуровом опусу налази се велики број шансона, миса, мотета и један магнификат, а у вечерашњој емисији чућете његови мису Nisi Dominus. Ова миса-пародија заснована је на мотету Жана Леритјеа, који је такође сачуван у „Хорским збиркама из Лајдена", а красе је разноврсне текстуре, укључујући одсек са дуетом који је уметнут између осталих гласова.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво