Александaр Милосављевић: Позоришне актуелности

У емисији ПОЗОРИШНЕ АКТУЕЛНОСТИ можете слушати текст Александра Милосављевића, написан како селекторски извештај за предстојећи 54. Фестивал професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић”, који ће се одржати од 7. до 14. маја у Новом Пазару.

Селектор овогодишњег Фестивалa професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић", Александар Милосављевић као једну од неуралгичних тачака српског театарског живота наводи „бесмислену поделу на такозване репертоарске представе, намењене публици, и оне које настају због фестивала. Разумем ову дихотомију као последицу опште слуђености позоришних управа, као њихов шизофрени одговор на потребу да, с једне стране, буде обезбеђена публика, али и да, с друге стране, уз помоћ учешћа на фестивалима убеде своје осниваче, локалну самоуправу, да је градовима и општинама позориште још потребно, да и даље има смисла улагати и ту јадну цркавицу у одржање театарског живота у њиховим срединама. Но, пристајање на ову поделу - репертоарске и фестивалске продукције - најчешће доводи до тога да у нашим позориштима настају или франкештаjнске представе, својеврсни пачворк, колаж, од свега и свачега, или нешто још горе - слабашна и неуспешна имитација нечега што настаје на другим местима, у такозваним позоришно развијеним срединама. Или тачније, у другим позориштима, али и у нека сасвим другачија времeна".

Упркос томе, међу представама насталим у продукцијама позоришта из унутрашњости, има и оних на које би могао да буде поносан и театарски Београд, а у тај избор ушле су: Жак и његов господар Милана Кундере, у режији Давида Алића, Регионално позориште Нови Пазар; ЛИФТ - Слободан шоу Јелене Богавац, режија Ненад Тодоровић, Драма српског Народног позоришта у Приштини, измештена у Грачаницу; Сведобро Стевана Вранеша, режија Немања Ранковић, Народно позориште Ужице; Дом Бернарде Албе Федерика Гарсије Лорке, режија Бојана Лазић, Пулс театар, Лазаревац; Четири брата Радована Тишме, режија Драган Јаковљевић, Књажевско-српски театар, Крагујевац; Рубиште Ниносава Ђорђевића, режија Кокан Младеновић, Шабачко позориште; Кеплер 258б Тијане Грумић, режија Југ Ђорђевић, Позориште „Бора Станковић" Врање. Нажалост, због Статута Фестивала није било могуће у селекцију уврстити и осму представу у такмичарски програм, па ипак, став селектора је да би за Фестивал „Јоаким Вујић" било значајно да својој публици прикаже и представу Сјај и беда Трећег рајха Бертолда Брехта, у режији Слободана Скерлића и продукцији Драме српског Народног позоришта у Приштини, измештене у Грачаницу. Такође, као предлог важи да у част награђених буде приказана представа Ожалошћена фамилија Краљевачког позоришта у режији Миодрага Динуловића, театарски узбудљива, глумачки разиграна и редитељски маштовита адаптација славне Нушићеве комедије која ће сигурно разгалити новопазарску публику.

Уредница емисије Тања Мијовић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи