Стереорама – Џез панорама

Пут гитаре у џезу (8)

У осмој емисији серијала под насловом Пут гитаре у џезу, рађеног по истоименој књизи Свете Јаковљевића, представићемо стваралаштво Џоа Песа, Џона Меклохлина и Ларија Коријела. Ево шта Јаковљевић каже о овој тројици музичара:

„Седамдесетих година је на плану џез гитаре присутан и запажен један уметник и представник праве традиције џез гитаре. - Џо Пес. Рођен је у Њу Џерзију као Џозеф Пасалаква. Кроз три деценије активности приказао је гитару у најбољем виду. Један високи професионалац гитаре рекао је за Џоа Песа: Он је инструменталист у чијем свирању има најмање напора, а највише уверљивости. Пре него што га је запазила публика, па и критика, провео је почетком шездесетих три и по године на доборовољном лечењу зависности од дроге, којој се препустио у младости, заведен погрешним схватањима о уметничком животу. У процесу успешног лечења истакао се у болничком оркестру. На првим је плочама запажен његов велики мелодијски лук у импровизацији."

„Енглез Џон Меклохлин, рођен 1942. године, појавио се на енглеској сцени ритма и блуза, а потом је, под утицајем Џанга, Фарлоа и рок музичара Џимија Хендрикса, испољио свој многоструки таленат, најпре кроз модерни џез израз. Потом је у САД, око 1970. године, учествовао у саставу Мајлса Дејвиса на снимању плоча, које успешно обележавају спајање џеза и рока."

„Американац Лари Коријел (1943 - 2017) располагао је многоструким изражајним могућностима. Музичке новине Мелоди Мејкер пренеле су једно овакво мишљење: Он је невероватан. Заиста гитариста за свачији укус, слободан да сугерише нијансе Веса Монтгомерија, Џимија Хендрикса, Џанга Ренарта или Равија Шанкара за мање времена него што је потребно да се то изговори, а увек звучи као Коријел."

Аутор: Јадран Ерчић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво