Студије

Жил Делез: Набор

У седмичном циклусу СТУДИЈЕ, од понедељка 16. до петка 20. априла, можете пратити уводна поглавља књиге Жила Делеза „Набор”. С француског превела Милица Рашић.

„Набор" (Le Pli) најзахтевнија је књига француског филозофа Жила Делеза. Ремек-дело о Лајбницовој филозофији, али и бароку, а можда пре свега о барокној Лајбницовој филозофији, исписује Делез у зрелим годинама, али са енергијом младог и радозналог човека. Сва Делезова филозофска виртуозност, сплетена с маштовитошћу какву, можда, није достигао ниједан двадесетовековни филозоф, слила се у ову књигу која, дословно, ствара нови филозофски појам: набор.

Делез одбија да чита Лајбницову филозофију у задатим оквирима и покушава да је разуме из ширег, барокног оквира. То, пак, значи разузмети користећи искуства барокне уметности и архитектуре, али и уметности и архитектури прићи из филозофске перспективе коју нуди управо Лајбниц. Утолико ће Лајбницову монаду, која „нема ни прозоре ни врата", Делез да разуме по моделу барокне куће која, додуше, има и врата и прозоре, али њена суштинска структура има врло компликован однос према светлости. Уместо да их разуме онако како се отвори на кући обично разумевају, као пролази за светлост, људе и ваздух, видеће у њима Делез превоје материје и наборе душе који, сплетени у барокној сложености (компликованости), творе свет у који ваља проникнути.

Чита Александар Божовић
Уредник Иван Миленковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво