Нова дискографија – Дела Клода Дебисија и Габријела Фореа

Представљамо албум Немачког симфонијског оркестра из Берлина под управом Робина Тичатија који је крајем септембра 2017. године објавила издавачка кућа Лин рекордс.

За своје прво дискографско издање са Немачким симфонијским оркестром из Берлина, Робин Тичати је одабрао француски репертоар, на којем се посебно издваја премијерни снимак аранжмана Брета Дина Заборављених арија Клода Дебисија, које овом приликом интерпретира Магдалена Кожена. Поред овог дела, налазе се и мање познати Прелид за Пенелопу и свита Пелеас и Мелисанда Габријела Фореа, те Дебисијев циклус Море. Управо се овом композицијом Тичати први пут представио берлинској публици на свом првом концерту са Немачким симфонијским оркестром, када је 2016. године именован за шефа диригента овог ансамбла.

На први поглед, албум поседује јасну симетрију, са по два дела француских аутора, од којих је по једно представљено у неочекиваном руху - са једне стране су ту Дебисијеве Заборављене арије, а са друге, свита из Фореовог сценског комада Пелеас и Мелисанда у аранжману Шарла Кешлена. Према речима критичара листа „Гардијан" Пелеас и Мелисанда поседују „богату, тамну лепоту", док се посебно истиче енергија самог оркестра, коју Тичати смело „кроти".

Ипак, посебан допринос овог издања представљају Дебисијеве Заборављене арије у аранжману Брета Дина, које су први пут представљене у Сиднеју 2015. године. Тада је овај аранжман добио веома повољне критике, чак је назван „откровењем", пре свега избог изузетно деликатне оркестрације и проширивања тонских боја које је Дин користио у својој палети.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво