Век хармонике

26. Интернационални фестивал уметника хармонике – Виталиј Кондратенко

Наредне три емисије посветићемо извођачима који су наступили на 26. Интернационалном фестивалу уметника хармонике, који је од 6. до 10. новембра 2017. године одржан у Крагујевцу и Београду. Наступили су победници светских такмичења из Русије, Словеније, Кине и Португалије.

Реч је о јединственој манифестацији у свету хармонике која окупља велики број победника престижних такмичења, као што су Светски трофеј, Светски куп, такмичење у Клингенталу у Немачкој, Кастелфидарду у Италији и Арасатеу у Шпанији као и такмичења која се сваке пете године одржавају у Москви.

Интернационални фестивал хармонике високо се котира у стручним круговима, а по речима Миљана Бјелетића, нашег еминентног хармоникаша и педагога, јединственост ове манифестације се огледа и у томе што током сваког издања фестивала, неки од чувених светских уметника и педагога раде са нашим ученициман Музичке школе и студентима Филолошко уметничког факултета из Крагујевца.

У вечерашњој емисији чућете наступ руског уметника Виталија Кондратенка, који је забележен 8. новембра 2017. године у Галерији УЛУС-а у Београду.

Слушаћете како Виталиј Кондратенко, победник Светског трофеја (Португалија) 2016, изводи Варламову песму из опере Борис Годунов Модеста Мусоргског, Шеву Михаила Глинке и Милија Балакирјева, као и дела Вјачеслава Семјонова – Валцер-Каприс и Сонату број 3 под називом Успомене из будућности. Семјонов је ову сонату за хармонику написао 2013, чак тридесет година након прве, а по интензитету енергије коју доноси може се рећи да представља почетак нове фазе у композиторовом раду.

Уиредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи