Џез

Интегрални снимак концерта трија гитаристе Џулијана Лаџа, одржаног 13. јула прошле године на Пори џез фестивалу у Финској.

Амерички гитариста Џулијан Лаџ каријеру је започео као „чудо од детета". Већ у десетој години живота био је протагониста документарца о себи, са тринаест је наступао на додели Греми награда, а са петнаест је био члан наставног особља на радионицама Стенфорд универзитета. Дискографску каријеру започиње у раним двадесетим и до данас издаје неколико бендлидерских албума, покушавајући да ванредан свирачки таленат уклопи у одговарајући композиторски и аранжерски контекст.

Као и сви суперталентовани млади музичари, и Лаџ у својој музици експлоатише виртуозност као једну од кључних одредница властитог израза. Ипак, свестан је да у свету стасалих професионалних џез музичара то није довољно дистинктивно обележје. Током првих неколико година каријере ослања се на мелодични фјужн Пета Метинија, а последњих година ради и са авангардним гитаристом Нелсом Клајном, те се труди и да прошири палету аранжерских и свирачких решења. У трију са Крисом Лајткепом и Ериком Дубом комбинује савремени џез са блуз и кантри рефлексијама, повремено наговештавајући и слободнија стилска решења.

Аутор Никола Марковић
Уредница Ксенија Стевановић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво