Имагинарни пејзажи

Представљамо албум „Размишљања о тачки док путује према површини” Кристине Ванцу и Џона Олсоа Бенета, који је у фебруару месецу објавила француска дискографска кућа Shelter Press.

Нумере које ћете чути настале су на позив визуелног уметника Зина Тејлора који је замолио Ванцу и Бенета да његов панорамски цртеж на зиду дуг 90 метара интерпретирају као графичку партитуру. Резултат је био 40-минутна композиција која је живо изведена, вишеканално снимљена, а потом умиксована у албум који се састоји из десет нумера. Назив сваке од њих одговара одређеној секциији или објекту зидног цртежа.

На овом албуму Ванцу и Бенет спајају своја поља уметничког деловања - Кристина Ванцу ствара специфичан тип амбијенталне електронике базиране на споју између симфонијског звука, хорских деоница и електронике, чиме настаје богати акустични простор који се налази у константом покрету и променама. Џон Олсо Бенет је, пак, познат пре свега као добар познавалац могућности синтисајзерског звука као један од чланова тројца Форма. Њихов превод Тејлоровог цртежа ослања се на идеју непрекинуте линије, истичући флуидност, лучне форме и повезаност. Ванцу и Бенет у неку руку, потискују своје стваралачке личности, како би дозоволили текстурама и бојама да се одвијају и трају уз минималне интервенције. Тако настаје музика која је истовремено мистериозна и привлачна, имперсонална у својој апстрактној организацији звука, интригантна и блиска у звучности која нам отвара простор слушања и контемплације.

Уредница Ксенија Стевановић



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи