Александaр Милосављевић: Позоришне актуелности

У емисији ПОЗОРИШНЕ АКТУЕЛНОСТИ можете слушати осврт Александра Милосављевића на на представу „ЛИФТ – Слободан шоу”, према драми Јелене Богавац, у режији Ненада Тодоровићa, а у продукцији Драме српског Народног позоришта у Приштини са седиштем у Грачаници.

Драмски комад, који је послужио као литерарни предложак представе ЛИФТ - Слободан шоу тиче се живота и брачног односа Слободана Милошевића и Мирјане Марковић. Све оно што нам је познато из књига и фељтона о овом брачном пару, као и на основу сведочења људи који су у различитим контекстима имали везе са њима, испричано је и у драми Јелене Богавац. Новум у овој представи није ни повремено карикирање ликова главних јунака, јер је и тих карикатура било у телевизијским и разним естрадним програмима, премда ваља нагласити да Јелена Богавац у одређеним моментима своје драмске приче прави одмак из сфере карикатуралног, па ликове Милошевића и његове супруге третира готово као трагичке јунаке суочене са судбином чији су токови често превртљиви. Ипак, осим овог увода, неопходног али предугог, главни део комада чине исповести актера који се директно обраћају публици и управо у том контексту ћемо Милошевића и Мирјану Марковић схватити као пуке елементе апсурдне баналости, као својеврсну театрализацију којом је сâм живот у Србији успео да превари још једну овдашњу генерацију заводећи њене представнике на погрешан траг, уводећи их у просторе обожавања или мржње, вере у благодети мира или жудњу за још једним ратом, у сферу лажних идеологија и накарадних политика, дакле у светове који сваки наш нараштај одвајају од живота.

Фасцинира и наглашена преданост глумачког ансамбла који се подухватио тешког задатка да на адекватан начин на сцени изведе све елементе које подразумева сложена сценско-музичка структура ове представе коју је режирао Ненад Тодоровић. У представи су играли Дејан Цицмиловић, Ивана Ковачевић, Милорад Капор, Аника Грујић, Милена Јакшић, Јелена Орловић, Тамара Томановић, Јован Здравковић, Урош Нововић, Васиљ Аџић и Марко Панајотовић, а подршка им је био Омладински хор „Glee Србија", под вођством Димитрија Димитријевића. Сценограф представе је Вук Даутовић, док су костими креација Александра Ковачевића. Ако није политикантским пикантеријама задовољила машту овдашње чаршије, представа ЛИФТ - Слободан шоу ће праву позоришну публику свакако провоцирати својим уметничким квалитетима, оцењује Александар Милосављевић

Уредница емисије Тања Мијовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво