Књига за слушање

Оливије Блеис: Беседа једног дрвета о крхкости људи (14)

На периферији пропалог индустријског града Шенјанга, сиромашна породица Занг бори се да преживи и да у сукобу са представницима новог кинеског капитализма сачува свој дом и породичну реликвију – последње стабло дрвета руј, древног сведока њихове историје и судбине.

Аутор романа, Оливије Блеис (1970), објавио је до сада тридесетак књига и добитник је најпрестижнијих француских књижевних награда, укључујући награду „Франсоа Моријак", коју додељује Француска академија, а дела су му преведена на десет језика.

Беседа једног дрвета о крхкости људи, по оцени критичара, приказује савремену Кину - својеврсну мешавину капитализма и псеудо-комунизма, са новим облицима неједнакости - без икаквих примеса манихеизма и указује на недостатке друштва које се у својој окренутости ка технолошком напретку удаљава од свих оних који су сувише слаби, или сувише сиромашни, или, једноставно, немају амбиција да учествују у променама које доноси постиндрустријско доба . Али овај роман је, такође, роман отпора, скромног отпора људи на које је нова кинеска револуција заборавила. Најзад, то је и бајковита, али изузетно дубока медитација писца о везама које уједињују човека и природу.

Роман Беседа једног дрвета о крхкости људи објавио је 2015. париски издавач „Албен Мишел", а ускоро ће га, у преводу Љиљане Мирковић, штампати Издавачко предузеће Клио.

Уредници циклуса: Тања Мијовић и Предраг Шарчевић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво