Светске музичке позорнице

Дела Петра Чајковског (Италијански капричо, опус 45; симфонијска поема Франческа да Римини, опус 32), Сергеја Рахмањинова (Рапсодија у а молу на Паганинијеву тему за клавир и оркестар, опус 43; симфонијска поема Острво мртвих, опус 29). Симфонијским оркестром Западно-немачког радија из Келна диригује Леонард Слаткин. Солиста је пијаниста Кирил Герштајн. Снимак је са концерта одржаног 31. марта прошле године у дворани Филхармоније у Келну.

Рођен 1979. године у руском граду Вороњежу, Кирил Герштајн је похађао часове клавира у специјалној музичкој школи за надарену децу у родном граду, а упоредо је развијао велико интересовање за џез преслушавајући богату колекцију плоча коју су поседовали његови родитељи. У четрнаестој години, по препоруци вибрафонисте Герија Бартона, Герштајн се уписује на Музичку академију Беркли у Бостону како би студирао џез клавир, као најмлађи полазник ове престижне школе. Након студија сели се у Њујорк где уписује студије класичног клавира у Школи за музику на Менхетну, у класи Соломона Миковског. Специјализовао се у Мадриду код Дмитрија Башкирова, а потом и у Будимпешти у класи Ференца Радоша.

Из богате биографије овог уметника издвајамо да је 2001. године освојио прво место на такмичењу Артур Рубинштајн у Тел Авиву, као и да му је 2010. године додељена престижна пијанистичка награда Гилмор. Герштајн је наступао са познатим светским оркестрима попут Филхармоније из Лос Анђелеса и Њујорка, Оркестрима из Филаделфије, Минесоте, Бостона, Чикага, Синсинатија, Берлинске, Бечке, Чешке, Лондонске филхармоније, као и ансамблима попут Симфонијског оркестра Финског радија, Краљевског Консертхебау оркестра и оркестра Тонхале из Цириха.

Емисију уређује Ирина Максимовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво