Нова дискографија – Шарон Безали и Владимир Ашкенази

Вечерас представљамо компакт-диск флаутисткиње Шарон Безали и пијанисте Владимира Ашкеназија који је у октобру објавила дискографска кућа БИС.

На овом издању налазе се сонате Сезара Франка, Габријела Фореа и Сергеја Прокофјева, од којих је само последња оригинално компонована за флауту, док су друге две заправо виолинске сонате у аранжманима за флауту.

Ова инструменталисткиња је последњих дведесет година објавила око четрдесет албума за дискографску кућу БИС, који су допринели њеном угледу на међународној сцени. И на овим издањима, и на бројним концертима, Безалијева је била заступник нових дела за свој инструмент, изводећи преко двадесет нових концерата за флауту који су написани управо за њу. И овим издањем, она је настојала да обогати репертоар за флауту, сада изводећи Франкову сонату у аранжману Жан-Пјера Рампала, док је Сонату у А дуру Габријела Фореа сама транскрибовала.

Критичар магазина „Грамофон" изражава извесне сумње у то колико су успеле ове транскрипције, наводећи на примеру Франкове сонате да су многе деонице морале бити транспоноване за октаву због самог опсега инструмента, међутим, свирање Шарон Безали је тако уверљиво, прецизно и атрактивно да сам материјал звучи прирођен продорном звуку флауте. Уз то, флаутисткиња на овом албуму има и изванредну подршку у лику Владимира Ашкеназија, чија је клавирска пратња ангажована и осећајна.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво