Хроника Трећег програма

Емитоваћемо осврт Дејена Петровића на филмове Марка Мајерса „Мој пријатељ Дамер” и Денија Гилроја „Адвокат”, који се налазе у програму 46. ФЕСТ-а, а потом текст Срђана Вучинића „Хумор и језа понора: пред сликама Игора Васиљева”, написан поводом ретроспективне изложбе овог уметника, којом се обележава деведесет година од његовог рођења.

Филм Марка Мајерса Мој пријатељ Дамер, снимљен према истоименој графичкој новели Џона Бекдерфа, биће приказан је у програмској селекцији „Thrills and Kills". Протагониста је један од најзлогласнијих америчких серијских убица, Џеф Дамер, који је током тринаест година убио седаманаест младих мушкараца и дечака, све док 1991. године није ухапшен. Међутим, уместо реконструкције вишегодишњег убилачког пира, у филму је приказано Дамерово одрастање, закључно са средњом школом када је циклус злочина и отпочео.

У програмској селекцији „Фест 46 гала" биће представљено ново остварење Денија Гилроја Адвокат. Радња филма се дешава у судници, а главни јунак је Роман Израел, времешни адвокат који је читаву своју каријеру провео у сенци старијег колеге и партнера. По оцени Дејана Петровића, Адвокат је занимљив филм са јасном моралном поруком и у том погледу успешнији од многих сличних жанровских остварења, при чему посебно треба истаћи изванредну ролу Дензела Вошингтона у њему несвојственој улози.

* * *

Ретроспективну изложбу истакнутог и прерано преминулог уметника, Игора Васиљева (1928-1954), организовала је Фондација „Плаво" у београдској Галерији 212. Изложба је отворена од 20. фебруара до 2. марта, а посетиоци ће моћи да виде око тридесет слика у техници уља на платну, картону и паусу, насталих почетком 50-их година, из свих стваралачких фаза овог уметника. По речима Срђана Вучинића: „Пратимо на овој изложби нашег сликара како се отискује из сфере онеобичених жанр-сцена и психолошких портрета житеља поратног Београда у надстварне пределе фантастичних визија, халуцинантног и ониричког. Мада је вероватно тачније рећи како је све то за њега једна недељива реалност у многим својим обличјима - од београдских предграђа и њихових питорескних протагониста на дневној светлости, до делиричних, сабласних предела травестиране бајке у ирационалној расвети ноћи; једна недељива позорница живота ухваћена у различитим и контрастираним валерима својим, различитим интензитетима и односима светла и таме, хтонског и соларног, демонског и божанског".

Уредница емисије Тања Мијовић.



Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара