Студије

Маркус Габријел: Зашто свет не постоји

У седмичном циклусу СТУДИЈЕ, од понедељка 19. до петка 23. фебруара, можете слушати делове књиге немачког филозофа Маркуса Габријела „Зашто свет не постоји”.

Маркус Габријел (1980), немачки филозоф млађе средње генерације, у таквом је успону да се може сматрати својеврсном звездом на, иначе, густом немачком филозофском небу.

Одличан познавалац како континенталне, тако и аналитичке филозофске традиције, прави Габријел оригиналну филозофску творевину која одбија, с једне стране, поверење у пуке чињенице (шта су чињенице без тумачења?), али и позицију која верује да је све конструкт (чак и да је све констуркт постоји нешто од чега је конструкт конструисан, постоји некакав материјал). Утолико се немачки филозоф појављује као оштар критичар Ничеа и постструктуралиста, али и као недогматски аналитичар који се ослања на богато филозофско наслеђе.

Књига Зашто свет не постоји у Немачкој (али и Европи) доживела је велики успех, чак толики да се треће издање појавило у џепном формату. Код нас књигу ће објавити, у изванредном преводу Споменка Крајчевић, издавачка кућа „Плато" из Београда.

Уредник Иван Миленковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво