Грамофонија

Репродукујемо албум белгијског ансамбла Алариус са снимцима Јохана Себастијана Баха и Франсоа Купрена. Плочу је објавила продукцијска кућа Барок рекордс 1963. године.

Значајно је поменути да снимање албума који вечерас репродукујемо детаљно описује Живеон Корнфиелд у својим мемоарима. Он је био први продуцент тада младог ансамбла посвећеног барокној музици, те наводи да је идеју за албум добио на концерту током турнеје у Канади. Алариус је уживо деловао веома спонтано и енергично, извођећи дела мало познатих аутора у маниру популарне музике. Како Корнфелд није поседовао адекватну опрему за снимање оваквог ансамбла, заказао је термине у радио станици CKVL-FM која за викенд затворена, те је подмитивши особље, успео да дође до студија и техничара. Међутим, након уласка у студио, ансамбл је имао велики проблем да превазиђе трему од сниматељске опреме која тада још увек није била део свакодневице музичара, те име је било потребно више времена. Након неколико неуспелих покушаја, чланови ансамбла су ипак успели да успоставе концертну атмосферу, те су записи са овог снимања били први које је Алариус објавио на винилу, што је означило почетак касније веома успешне дискографске каријере, са неколико гран пријева за диск.

Снимање овог албума додатно је отежала околност што зграда у којој се налазила радио станица нема лифт, а како је све обављано у тајности, помоћно особље није било на послу. Због тога је било неопходно да чланови ансамбла са продуцентом сами унесу Витмајер чембало у студио и поставе опрему, што је још успорило процес. Корнфелд сведочи и да су белгијски уметници били нервозни јер су као страствени пушачи били ненавикнути на забране пушења у затвореном простору које су за разлику од Европе, у Канади тада биле на снази, нарочито у тонским и филмским студијима. Упркос овим потешкоћама, канадски продуцент је реализовао веома успешне записе који су утрли пут даљим дискографским успесима овог ансамбла.

Аутор емисије Милан Милојковић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи