Антологија српске музике

Душан Радић: музика из балета „Балада о месецу луталици”. Изводе Хор и Симфонијски оркестар Радио телевизије Београд. Диригује Ванчо Чавдарски. Као солисткиња наступа мецосопран Александра Ивановић. Суделује глумац Петар Краљ као рецитатор. Снимак је забележен 1984. године.

Рођен 1929. године у Сомбору, Душан Радић је студирао композицију на Музичкој академији у Београду у класи Миленка Живковића. Године 1957. провео је неколико месеци на Конзерваторијуму у Паризу, где се усавршавао са Даријусом Мијоом и Оливијеом Месијаном.

Радић је скренуо пажњу на себе већ у току студентских дана. Наиме, његови радови из овог периода издвајали су се, како Властимир Перичић истиче, свежином инвенције и нонконформизмом изражајних средстава. Ове особине карактеришу и Радићева каснија дела у којима је аутор најближи музичком језику неокласицизма и у чијим оквирима постиже индивидуални израз.

Музику из балета Балада о месецу луталици Радић је обликовао у три слике које звучно дочаравају неокласични музички језик, наглашавају маркантан ритмички пулс и буде асоцијације на џез, назвавши ово остварење „бурлескном љубавном игром". Написан 1957. године по либрету Боре Ћосића, балет Балада о месецу луталици премијерно је изведен у Народном позоришту у Београду 19. октобра 1960. године под диригентском палицом Оскара Данона. Прича прати песника, службеника у научном институту, који у свом свакодневном животу, у сваком кораку који чини схвата да не припада свету који га окружује. Наговорен од свог другог, иронично-рационалног ја - песник љубав почиње да тражи међу Месецом и звездама. Друга слика балета одвија се у небеском простору. Иако га зелена комета узалуд мами, песник убрзо схвата да ни на небу не може наћи ону праву, те се скоком враћа на земљу у потрази за спасом. У трећој слици која се одвија на земљи песник наставља потрагу за женом својих снова. Иако је на кратко помислио да је пронашао, његово разочарење убрзо следи и он наставља своја безуспешна лутања.

Емисију уређује Ирина Максимовић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво