Разум и осећајност

Сонате за флауту Франсоа Девјена у интерпретацији чланова ансамбла Бадинаж

Франсоа Девјен је рођен 1759. године, али се мало зна о његовом музичком образовању и животу пре доласка у Париз 1779, када је постао фаготиста оркестра Париске опере. Годину дана касније, Девјен је ступио у службу Кардинала де Роана, веома утицајног и бескрупулозног аристократе, који је био умешан у чувени скандал са дијамантском огрлицом чији циљ је била дискредитација краљице Марије Антоанете.

У бурним годинама око Револуције, Девјен је постао члан Париске националне гарде, где је подучавао децу француских војника. Ова институција је временом прерасла у Национални институт за музику а потом и Државни музички конзерваторијум, где је Девјен постао један од професора, уз Госека, Меила, Гретрија и Керубинија, између осталих.

Иако је највећи део Девјеновог опуса посвећен композицијама за инструменте које је сам свирао - флаути и фаготу - међу његовим делима се налази и неколико комичних опера, веома популарних у револуционарном периоду. Упркос овим успесима, чини се да је Девјен доживео нервни слом, те је у мају 1803. године примљен у санаторијум, где је наредног септембра и умро.

Уредница емисије Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво