Александaр Милосављевић: Позоришне актуелности

У емисији ПОЗОРИШНЕ АКТУЕЛНОСТИ можете слушати осврт Александра Милосављевића на представу „Дом Бернарде Албе”, према истоименој драми Федерика Гарсије Лорке, у режији Бојане Лазић и продукцији Пулс театра из Лазаревца.

Последња драма коју је Лорка написао пре погибије, Дом Бернарде Албе, зеједно са Крвавим свадбама и Јермом, чини „руралну трилогију" овог шпанског песника и драматичара. Слика сеоског живота у овом делу је обележена паланачким духом, малограђанштином, суревњивошћу, оговарањем, те Бернарда Алба после смрти другог мужа одлучује да њених пет кћери морају осам година бити у жалости и самим тим их осуђује на уседелаштво. Изоловане иза дебелих зидова, принуђене да живе у полумраку вечито затворених прозорских шалона, тек наслућујући бљесак сунца најјужније покрајине на тлу Шпаније, а непрестано ослушкујући веселе повике жетелаца који свакодневно пролазе поред њиховог дома, жене из Бернардине куће су заправо осуђене једна на другу, на устрепталост властитих нерава и неутољиву чежњу за мушкарцем, пише Александaр Милосављевић.

Бојана Лазић својим редитељским приступом дубоко урања у поетску димензију Лоркине драме, деконструише комад, између осталог радикалним скраћивањем, и наново га конструише, но сада пажљиво преводећи песникове речи, поетске слике и метафоре на језик театра. У овом контексту реч „тишина", прва и последња у овом Лоркином драмском делу, као да постаје својеврсна окосница специфичног поступка адаптације. Отуда је и њена представа бременита тишинама, а на моменте се драмске јунакиње гласније међусобно споразумевају ћутањем него говором.

Лик Бернарде Албе Биљана Костантиновић је изградила оштрим, бескомпромисним ставом, грубошћу која поништава мајчинство, пријатељство, а у питање су доводена и њена пређашња осећања према својим мужевима. У роли Бернардине мајке појављује се Љубинка Јосиповић која на сцену доноси илустрацију трагичних последица онога што Бернарда припрема својим девојкама, а Ивана Недељковић је у улози служавке дочарала разапетост између два света - оног којим влада Бернарда и оног којем припадају девојке. Улоге Бернардиних ћерки играју Јелена Цвијетић, Ана Ћук, Михаела Стаменковић, Маја Јовановић и Милица Сужњевић и свака од њих је на свој начин нијансирала појединачне карактере, истовремено градећи и својеврсни колективни лик жртве. Представа Дом Бернарде Албе је значајан догађај и у контексту репертоарске политике најмлађег домаћег позоришта, лазаревачког Пулс театра, које ће следеће године обележити десети рођендан.

Уредница емисије Тања Мијовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво