Хроника Трећег програма

Можете слушати осврт Дариа Гргића на књигу Ђорђа Матића „Тајнe везe”, коју je недавно објавилa издавачка кућа Хеликс из Смедерева.

Збирка есеја Ђорђа Матића Тајнe везe, чији је поднаслов „Слушања и ослушкивања", доноси специфичан поглед на музику која је некад настајала на просторима бивше Југославије, а и данас се слуша. Књига се састоји из десет есеја и поговора Бориса Рашете (за српско издање предговор је написао Мухарем Баздуљ), а почиње текстом „На три краља" где се на основу данашњих портерета три главне звезде југословенске рок музике (Боре Ђорђевића, Горана Бреговића и Бранимира Штулића), осветљава савремени емоционални тренутак. Политичке конструкте Матић сагледава у историјском кључу, па упркос пропалости неких од давнашњих генерацијских вођа, поставља питање кога ћемо и по чему памтити када несрећне политичке прилике једном прођу. У есеју „Дај нам сунца" писац приповеда о стањима и ситуацијама у којима се нашао после напуштања Загреба, при чему су нарочито занимљиви описи наших клубова у Холандији.

Како коментарише Дарио Гргић, Матић је у Тајној вези показао надпросечне истраживачке моћи, као и то да се на комплетни балкански простор може гледати у оквиру континуитета, што данашњи тровачи политичких и књижевних бунара не практикују ни под разно и, уз све то, демонстрирао је и значајан интерпретацијски и ерудитски капацитет. Књига је то о којој би се могла написати нова књига, која би онима с друге стране граница у овом свијету, који је тобоже без граница, описала шта се догодило овде, током систематског потапања свега што је ваљало задњих седамдесетак година, производећи сада серијски и циљано све ситније душе. Матићева мисао током свих текстова кружи око овог потонулог сећања, као што је Слотердијк описао да се кретао Адорно око културе: као лептир који занесено лети око цитата који полако бледи, чије значење нестаје сваким следећим тренутком, и који, са становишта већине посматрача овога лета као да ни нема никакав други смисао, осим естетског. Обрана заборављених и запостављених суштина на више него увјерљив начин.

Уредница емисије Тања Мијовић.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара