Директан пренос из Коларчеве задужбине

На таласима Трећег програма Радио Београда, у четвртак 25. јануара од 20 часова слушаћете директан пренос из дворане Коларчеве задужбине. Симфонијским оркестром Радио-телевизије Србије дириговаће Јакопо Сипари. Као солиста на концерту наступиће кларинетиста Дарко Брлек. На програму су дела Владимира Трмчића (фантазија Тринаестозвездани цвет Касиопеје), Карла Марије Вебера (Концерт за кларинет и оркестар у еф молу, број 1 опус 73) и Лудвига ван Бетовена (Седма симфонија у А дуру).

Фантазија за оркестар Тринаестозвездани свет Касиопеје младог српског композитора Владимира Трмчића биће премијерно изведена на концерту. Ово дело инспирисано је стихом песме „Пренуће" Марка Ристића, који гласи „Свео је тринаестозвездани свет Касиопеје, разлистан Млечним путем дугом без престанка". Иако на први поглед буди асоцијације на грчку митологију, наслов ове фантазије заправо има везе са сазвежђем Касиопеја. Идеја дела је да представи својеврсни метафизичко-поетички доживљај једне устаљене појаве у свемиру - супернове, односно више супернова. Владимир Трмчић истиче: „Замислите да присуствујете обичном свемирском догађају, али у необичном односу ствари: тринаест симултаних супернова у сазвежђу Касиопеје, њиховој грандиозности, лепоти, али и застрашујућој разорној снази ослобођене енергије, космичком свету са тринаест латица најразличитијих боја, које уништавају све пред собом, остављајући иза себе пробуђене искре живота."

Кларинетиста Дарко Брлек је студије завршио у Љубљани, као носилац највиших државних награда, а потом се усавршавао у Грацу. Наступа широм света као солиста, али и као камерни музичар. Члан је трија Лувигана. Из богате биографије овог уметника издвајамо да је био директор Љубљанског фестивала, а од 1997. године и председник Европског савеза фестивала. Радио је као директор Опере и балета у Љубљани, а један је и од оснивача Културног савета Словеније.

Млади италијански диригент Јакопо Сипари добро је познат београдској публици. Наиме, овај уметник је већ наступао са Симфонијским оркестром Радио-телевизије Србије, као и са оркестром Народног позоришта са којим је изводио Набука, Шчекунчлика и Успавану лепотицу. Маестро Сипари је и уметнички директор многих културних манифестација у Италији, а наступа и као гост-диригент у Турској, Мексику, Украјини, Монголији, Румунији, Македонији и Грчкој.

Уреднице преноса Ирина Максимовић и Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво