Фестивал Промс 2017

Чућете дела три француска аутора из различитих епоха: Жан-Ферија Ребела, Паскала Дисапена и Хектора Берлиоза. Симфонијским оркестром Би-Би-Сија диригује Џошуа Вајлерстајн, млади амерички уметник који је овим концертом дебитовао на Промсу. Као солисткиња наступила је виолончелисткиња Алиса Вајлерстајн, иначе диригентова сестра. Снимак је са концерта одржаног 19. јула у Ројал Алберт Холу у Лондону.

Прво ћете чути одломак назван Хаос из Ребелове балетске свите Елементи. Ово композиторово последње остварење премијерно је изведено 1737. године. Кроз девет ставова, Ребел је представио Земљу, Ваздух, Ватру и Воду - који су, према предању, били саставни елементи у стварању свету.

Након тога слушаћете остварење Аутскејп Паскала Дисапена, које је на овом концерту премијерно представљено публици у Великој Британији.Дисапен у Аутскејпу, компонованом 2015. године, непрекидно води музички ток између виолончела и оркестра избегавајући да солисту и оркестар постави као супротстављене стране. Он их приближава једно другом: виолончело постаје члан оркестра, а оркестар преузима улогу виолончела. Аутскејп је настао по поруџбини Симфонијског оркестра из Чикага, а у сарадњи са португалском Музичком кућом из Порта, као и Операма из Париза и Штутгарта. Дело је премијерно изведено 26. маја 2016. године када је Симфонијским оркестром из Чикага дириговао Кристијан Маћелару, а солистичку деоницу свирала Алиса Вајлерстајн.

До краја концерта Симфонијски оркестар Би-Би-Сија под управом Џошуе Вајлерстајна изводио је Фантастичну симфонију, опус 14 Хектора Берлиоза.

Емисију уређује Ирина Максимовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво