Хроника Трећег програма

Емитоваћемо осврт Драгане Мартиновић на представу „Тело–слика–простор”, редитељке и кореографкиње Вере Обрадовић, а потом осврт Дејана Петровића на документарни филм Владимира Пајића и Владимира Курчубића „250 степеника”.

Представа Вере Обрадовић Тело-слика-простор премијерно је изведена 28. децембра на Великој сцени Дома културе Студентски град. Као иницијатор овог несвакидашњег истраживачког пројекта, редитељка и кореографкиња је осмислила и његов концепт базиран на синтези неколикo представљачких уметности: плеса, видеа и сликарства, што пружа велике могућности за кореографско и извођачко изражавање. По речима Драгане Мартиновић, у питању је додир две уметности - сликарства и театра покрета, визуелне уметности и кореодраме, односно суптилно изведено повезивање више медијума, и то маниром доброг познаваоца позоришног мизансцена. Наиме, видео уметност Владана Здравковића, оптички ефекти и компјутерска анимација Мирка Радаковића, сликарство Душице Пејић, звук и музика Ане Гњатовић, стапају се у јединствену естетску целину са неокласичном и савременом плесном формом ауторке Вере Обрадовић, уз присуство извођача. Сваки медијум задржава своју аутономију и есенцију, али је и својеврсна допуна осталим уметничким изразима. Својим искреним давањем и уживљавањем млади извођачи доказују управо да игру треба посматрати и као стваралаштво, и као радост, и као слободан чин, подсећајући нас на саму суштину естетског: чињеницу да је уметност „употребљива", али и васпитна активност, која помаже у превазилажењу ограничења, нуди отвореност тумачења, развија смисао за игру, даје могућност преласка у сферу ирационалног.

* * *

У документарном филму 250 степеника аутори Владимира Пајића и Владимира Курчубића прате пут легендарне кошаркашке репрезентације која је 1987. године успела да постане јуниорски светски првак у кошарци. Како нас обавештава Дејан Петровић, свечана премијера одржана је крајем септембра у згради Југословенског драмског позоришта, а присутна је била већина протагониста овог филма. Нуклеус те селекције добро је познат и онима који нису пасионирани заљубљеници у кошарку, а четворица међу њима - Александар Ђорђевић, Тони Кукоч, Владе Дивац и Дино Рађа - направили су светски успешне каријере, једнако као и њихов селектор Светислав Пешић. Солидно телевизијско документарно остварење налази своју највећу вредност управо у свом подсећању на чињенице, а замерку би му могли пронаћи у изостанку шире експликације шта се збивало у каријерама играча који су на турниру у Бормију тада бриљирали, а чије каријере нису пратиле очекивани ток, попут Раденка Добраша или Теомана Алибеговића. Такође, 250 степеника је вредан документ времена о таленту, пријатељству, труду и пожртвованости једне шампионске групе људи која се и данас међусобно дружи, иако земље за коју су заједно играли више нема.

Уредница емисије Тања Мијовић.



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи