Музика света – Трио Лимингуа

Снимак са концерта литванског трија Лимингуа, одржаног 21. јула прошле године у Чешком Крумлову, у оквиру 38. Фолк Фестивала Еурорадија.

На овом издању фестивала, за четири дана представило се двадесет ансамбала, углавном из Европе. Традиционална народна музика мешала се са џезом и популарним музичким жанровима, а публика је била у прилици да се упозна са разноврсним традиционалним музичким инструментима.

Трио Лимингуа наступио је трећег дана фестивала. Овај састав основан је 2013. године, а чине га: Агота Зданавичуте - вокал, дромбуље и канклес - инструмент из породице балтичких цитри, Дорота Зданавичуте - вокал и удараљке и Ритис Гирскас - ситар, сарод и бансури.

Богат репертоар бенда обухвата литванске народне песме, као и музику Македоније, Бугарске, Србије и Скандинавије. Двогласно певање сестара Зданавичуте, прати неуобичајен инструментални састав: разноврсне удараљке, цитре и традиционални индијски инструменти. Употребом овако неуобичајеног инструментаријума, њихове интерпретације народних песама добијају егзотични призвук.

Састав Лимингуа је до сада наступао на бројним фестивалима широм Европе. Као најзначајнији издвајају се фестивали у Пољској, Норвешкој, Чешкој републици и Мађарској. Интересантно је истаћи и да трио Лимингуа сарађује са шаманима из различитих култура, а њихова музика се свира и током појединих ритуала. Пре две године објавили су деби албум под називом Лимингуа, што на архаичном литванском означава реч којојм се другоме жели срећа.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво