Џез

Концерт квартета бубњара Ендрјуа Сирила, одржан 3. септембра прошле године на џез фестивалу у швајцарском граду Вилизау.

Бубњар Ендрју Сирил је један од ветерана џез сцене, стасао у златним годинама авангарде и фри-џеза. Већ као тинејџер је учио да свира код Филија Џоа Џоунса, а у то време натупао и са Колеманом Хокинсом, док са осамнаест година упознаје легендарног пијанисту Сисила Тејлора. Ова сарадња ће се испоставити као кључна за његову каријеру, премда је свирао као пратећи музичар и са бројним другим легендама џеза, као што су Марлон Браун, Дејвид Мари, Карла Блеј и други.

Властиту бендлидерску каријеру је започео седамдесетих година прошлог века, да би почетком деведесетих направио паузу дугу пар деценија. Повратак на велику сцену наговестио је гостовањем код савременог гитаристе Бена Мондера, с којим је сарађивао и на властитом актуелном албуму The Declaration of Musical Independence, објављеном за ECM Records. Управо на размеђи њихових сензибилитета се и очитава музика квартета - између европске атмосферичности и америчког фри-џеза. На концерту у швајцарском граду Вилизау, нема гостујућег гитаристе Била Фризела, те се бенд са албума представља у сведенијој формацији квартета, уз басисту Бена Стрита и пијанисту Ричарда Тајтелбаума.

Аутор Никола Марковић
Уредник Ксенија Стевановић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво