Музеј звука

Композиције Ђованијa Пјерлуиђија да Палестрине

Пратићете интерпретације хора Вестминстерске катедрале под управом Џејмса О’Донела.

Као један од великих мајстора полифоног стила, Палестрина је био цењен још за живота, а велики део његовог обимног опуса је био објављен. У њему се налазило 375 мотета, 104 мисе, 68 оферторијума, најмање 65 химни, 35 магнификата, 4 циклуса Тужбалица и преко 140 мадригала.

Миса коју ћете слушати у вечерашњој емисији - Ecce ego Johannes, компонована је за шест гласова и заснована је на непознатом музичком моделу. Текст потиче из Књиге откровења и користио се у краћим читањима током Вечерње службе за прославу дана Свих светих, али и као антифон у Јутрењу, за исти црквени празник. Међутим, Палестринин третман текста указује да је ипак постојао неки полифони модел, али је до данас остало непознато његово порекло. У миси Ecce ego Johannes, попут неких познатијих Палестрининих миса, препознаје се сигурна рука мајстора, оличена у суптилној употреби хомофоног писма, која у полифоном окружењу, ствара снажан реторички ефекат.

У емисији ћете слушати и Палестрине покајничке мотете Tribulationes civitatum и Peccantem me quotidie. Први је објављен 1584. године у Петој збирци мотета штампаној у Риму, а други дванаест година раније у Венецији. У оба су присутне изненадне промене у хармонији и текстури, као и генерално „мрачнији" тон дела. Сасвим супротан је мотет Cantantibus organis објављен 1575. године, који открива друго Палестринино лице - радостан и слављенички звук оличен у мелизматичном писму и поигравању са контрастима у фактури. Седмогласни мотет Tu es Petrus, из Прве збирке мотета штампане 1569, поседује флуидну полифонију која подсећа на Гомбера, док овај сегмент завршавамо Магнификатом, једним од пет које је Палестрина компоновао „на четвртом тону".

Уредница емисије: Ивана Неимаревић



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи