Хроника Трећег програма

Можете слушати осврт Љиљане Ћинкул на изложбу Гиљерма дел Тора „Код куће са монструмима”, отворену у Уметничкој галерији Онтарија у Торонту.

Mексичко-амерички филмски редитељ, сценариста, продуцент и писац, Гиљермо дел Торо (рођен 1964), на изложби Код куће са монструмима у Торонту представио је део свог фасцинантног „кабинета куриозитета", откривајући суштину свог стваралачког процеса кроз личну колекцију уметничких дела, артефаката, књига, реквизита и костима из својих филмова. Жанрови хорора и научне фантастике доминирају његовом филмском каријером, а својим животним делом сматра пројекат „Суморна кућа". Реч је о уметниковом личном креативном простору, иначе лоцираном у Лос Анђелесу, који је у канадској презентацији задржао аутентичан поредак. Концепт пoставке Код куће са монструмима афирмише Дел Торову колекционарску пасију, те се у оквиру ове изложбе појављује преко 500 предмета - скулптуре, слике, отисци, фотографије, костими, древни артефакти, књиге, макете и тако даље. Како нас обавештава Љиљана Ћинкул, огромна фотографија аутентичног простора „Суморне куће" и обраћање самог редитеља са екрана увод су у поставку чији избор је тематизован у осам проблемских целина, обимом прилагођених галеријском простору, јер је Дел Торова захтевна колекција у „Суморној кући" у Америци развијена у тринаест сегмената. Дел Торов дом са чудовиштима организован је у тематским круговима уз ауторове наслове: „Детињство и невиност", „Викторијанска ера", „Инсекти", „Смрт и живот после", „Магија, окултизам и алхемија", „Франкештај и хорор", „Чудовишта" и „Стрип, филм и популарна култура". Овај обиман пројекат посвећен синергичном стваралаштву Гиљерма дел Тора организовали су Уметничка галерија Онтарија, Музеј уметности у Лос Анђелесу и Институт уметности у Минеаполису, одакле је ова поставка и кренула.

Уредница емисије Тања Мијовић.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи