Век хармонике

Други део концерта трија Између светова одржаног 2. августа 2016. године, на фестивалу Летњи музички дани у Хицакеру. Овај састав чине: Ксенија Сидорова – хармоника, Ави Авитал – мандолина и Итамар Доари – удараљке

Ксенија Сидорова рођена је 1988. године у Риги, а студирала је у Лондону где је и магистрирала на Краљевској музичкој академији. Добитница је бројних награда и признања за уметнички рад, а 2012. године освојила је и међународну награду фондације која носи име оперског певача Брина Терфела. Поред солистичких наступа, Сидорова се представљала публици и као камерни музичар и то у сарадњи са гудачким квартетом Брукс, Симфонијским оркестром Летоније, ансамблом Симфонијета из Риге, потом са оркестром театра Мариински, Камерним оркестром из Беча и другим.

Интерпретације Ксеније Сидорове одликује изузетна виртуозност и јасна динамичка експресивност, а критичари је често називају „принцезом хармонике". Веома је ангажована на промоцији хармонике као инструмента класичне музике у основним школама широм Велике Британије.

Израелски уметник Ави Авитал, у сасвим новом светлу представља мандолину као енергични инструмент близак најразличитијим музичким традицијама. Познат пре свега по својим обрадама познатих барокних и традиционалних нумера за мандолину.

Са концерта у Хицакеру чућете композиције Мануела де Фаље, Еитора Вила-Лобоса, Николаја Будашкина, Виторија Монтија и Авија Авитала.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво