Музика вива

Композиције Ришарда Рејнфоса и Тана Дуна

Слушаћете како дела ових савремених аутора изводи Краљевски оркестар Консертхебау под управом Данијела Хардинга и Тана Дуна

Ришард Рејнфос, рођен 1964. године, завршио је студије композиције на Краљевском конзерваторијуму у Хагу у класама Јана ван Флејмена и Брајана Фернихауа. Данас је шеф катедре за композицију на Универзитету у Дараму где има и своју класу. Дело fuoco e fumo инспирисано је пожаром који је 1996. године уништио театар Ла Фениче у Венецији. Рејнфос у партитури, на самом почетку, бележи варницу која је упалила ватру тако што у деоници крављег звона имитира Доплеров ефекат. Музички ток у почетку тиња, а затим се ватра полако шири, дим продире у све поре грађевине, а фактура се усложњава, добијајући понекад неочекивани развој. Атмосфера репресије и злослутног ишчекивања која прати дело завршава се сигналом краја, поново у деоници крављег звона.

Дело Вук за контрабас и оркестар кинсеског аутора Тана Дуна, приказује тежњу аутора да дочара звук монголске двоструне виолине - морин хур. Дело је инспирисано књигом Последњи вук Жан-Жака Аноа. Тан Дун у делу користи мелодију монголске традиционалне песме и проказује одраз човека кроз приказ вука. Али, то огледало је напукло. Као надарени композитор филмске музике, Тан Дун уноси и те елементе у ову партитуру, осмишљавајући крај у којем човек и вук успевају да поврате равнотежу односа и наставе да живе у симбиози.

Уредница Сања Куњадић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара