Рефлексије

Срђан Дамњановић: Филозофија наставе као критика кулинарске дидактике

У емисији РЕФЛЕКСИЈЕ“, 11. и 12. јануара, можете слушати текст Срђана Дамњановића „Филозофија наставе као критика кулинарске дидактике (Платон и Артур Либерт)”.

Немачки филозоф Артур Либерт је, пред нацистичким прогонима у Немачкој, потражио уточиште у Београду у периоду од 1933. до 1939. године. Пре него што је отишао у Велику Британију, овај угледни феномeнолог оставио је снажан и уочљив траг на овдашњој филозофској и интектуалној сцени, између осталог и својим радовима о филозофији васпитања. „Либертова метафора о кулинарској дидактици", пише Дамњановић, потиче од Платона и цитира самог Либерта: „Дидактика није кувар. Ни учитељи а ни деца нису аутомати, нису механизми. А ни настава као материјал, нити као предмет, није физикални или хемијски процес; она није мртав махинални ток". Дидактика је увек ствар људске слободе.

Као изванредан познавалац Кантове моралне филозофије Либерт се упушта у дијалог са Платоновом филозофијом, мање се, међутим, усредсређујући на њену садржину, а више на формалне претпоставке. Форма је реч којом се преводи Платонов појам idea, „идеја", оно, дакле, што остаје вечно и непрoменљиво у свим променама. Из тог сусрета савременог и старог филозофа рађа се замисао васпитања као стваралаштва, као начина суочавања с новим и непознатим (насупрот васпитавању као пуком преношењу непокретног, мртвог знања).

Уредник Иван Миленковић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара