Век хармонике

Интерпретације Милоша Миливојевића: дела Кристофера Беста и Антонија Вивалдија

Милош Миливојевић рођен је у Крагујевцу, где је завршио средњу Музичку школу као ђак генерације, у класи реномираних професора Радомира Томића и Војина Васовића. Године 2002. постаје стипендиста Краљевске музичке академије у Лондону, а две године касније наступа као једини представник академије на церемонијалним свечаностима краљевске породице на Универзитету у Лондону.

Милош Миливојевић активно наступа као солиста и члан камерних састава од којих се издвају Лондон танго квинтет, ансамбл Космос, Акорд дуо и врлд мјузик састав Паприка. Од почетка професионалне каријере британска критика издваја га као талентованог уметника, који својим интерпретацијама показује да је „неустрашив" виртуоз, а неки позитивне критике објављене су и у угледним дневним листовима Индипендент, Гардијан и Тајмс. У звање сарадника на Краљевској музичкој академији у Лондону именован је 2014. године, када је од ове високошколске установе добио и признање за допринос култури и стваралаштву у својој професији.

Милош Миливојевић активно сарађује са композиторима и до сада је извео више од четрдесет светских премијера дела за соло хармонику и камерних композиција. Издвајају се светске премијере композиција британских аутора Ентонија Гилберта, Патрика Нана као и британска премијера Секвенце за хармонику италијанског композитора Лучана Берија.

Дело Удисај-издисај Кристофера Беста, аутор је посветио свом трагично преминулом пријатељу, музикологу Бобу Гилмору. Композиција је настала 2016. године, а поруџбина је флаутисте Вилијама Слејта и хармоникаша Милоша Миливојевића. Прво извођење је био 28. априла ове године, а снимак који ћете чути, забележен је два дана након премијере, у Пензанцеу у Корнволу. Ставови, према речима Милоша Миливојевића, упућују на Гилморов живот.

Уредница емисије Марија Вуковић

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се