Грамофонија – Бетовен: Симфонија у А-дуру број 7

Репродукујемо албум са интерпретацијом Карлоса Клајбера и Бечких филхармоничара. Запис је реализован од новембра 1975. до јануара 1976. године. Сниматељи су били Клаус Шајбе, Јобст Еберхарт и Јирген Булгрин, док је за продукцију био задужен Ханс Хирш. Супервизор снимања је био Ханс Вебер.

За разлику од већине издавача плоча из друге половине XX века, Дојче грамофон је паралелно са каталозима снимака, својим купцима учинио доступним и регистар техничког особља, а ови подаци су често били део редовне опреме омота издања немачког гиганта још од педесетих година. Захваљујући томе, може се уочити да је тим сниматеља и продуцената који је реализовао снимке објављене у чувеној серији Са потписом био сачињен од искусних стваралаца који су иза себе имали веома богате и разноврсне опусе, будући да су у оквиру ове серије објављивани записи у чијој реализацији су извођачи активно сарађивали са техничарима у припреми и током снимања. Тако се Ханс Хирш, вођа тима који је радио са Клајбером, може сматрати експертом за снимање оркестарске музике, а дао је и значајан допринос бележењу камерне литературе. Он је из ове области стекао и звање доктора наука, а био је продуцент Дојче грамофона од 1954. до 1985. године. За то време је реализовао велики број снимака, сарађујући са готово свим афирмисаним уметницима који су тада објављивали за ову кућу.

Снимању Клајберовог тумачења Бетовенове Седме симфоније у бечком Музикферајну је била посвећена велика пажња, а сложена опрема која је тамо инсталирана, захтевала је и тим стручних сарадника, међу којима се посебно истиче Јобст Еберхарт, који је у овој серији сарађивао још и са Ђузепеом Синополијем на снимању Шуманових дела и Ленардом Бернстајном у више наврата, поред многих других. Ова серија чини се није изгубила на популарности током година, те се запис који емитујемо вечерас од 1995. године може наћи на више дигиталних издања Дојче грамофона, а пре две године отиснута је и нова серија аудиофилских винила на плочама од 180 грама.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво