Стваралаштво Андреаса Ромберга

Пратићете другу емисију циклуса који приређујемо поводом 250 година од рођења немачког композитора и виолинисте Андреаса Ромберга.

Развој каријере Андреаса Ромберга од виолинисте-виртуоза до композитора текао је постепено: до краја 18. века, поред солистичких концерата за свој инструмент, Ромберг је компоновао три симфоније као и неколико опуса гудачких квартета, те је почео да привлачи пажњу критичке музичке јавности и водећих издавачких кућа. Међутим, у својим тридесетим годинама, Ромберг је све више почео да се окреће вокално-инструменталној музици, пишући кантате на текстове Фридриха Шилера и Фридриха Готлиба Клопштока, а за омузикаљење 110 псалма је 1800. године добио награду критичара лајпцишких новина Allgemeine musikalische Zeitung. У Хамбургу, граду који је Ромбергу, са одређеним прекидима, био дом од 1793. до 1814. године, негована је традиција јавних концерата на којима су централно место заузимали небогослужбене кантате и ораторијуми духовне тематике, што је композитору такође било подстицајно да своју стваралачку енергију усмери у овом правцу. Из овог периода потиче и Ромбергова амбициозна кантата Месија, писана на одломке из чувеног истоименог Клопштоковог епа у коме се обрађује тема избављења човечанства од греха. Ромберг је приредио премијеру своје кантате у Хамбургу око 1800. године, а након тога је извршио још једну значајну ревизију рукописа који је понудио свом издавачу. Како је овај подухват оцењен као непрофитабилан, до публикације кантате није дошло, те је ово капитално Ромбергово дело, у другој верзији из 1802. године, своју премијеру завредило тек у 21. веку.

Поред одломака из кантате Месија слушаћете и Ромбергов Гудачки квартет у Ес-дуру, опус 1 број 1, у интерпретацији Лајпцишког гудачког квартета.

Аутор Срђан Атанасовски
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара