Савремена српска музика – Ђуро Живковић

Слушаћете композиције Ђура Живковића: Псалм XIII, On Guarding of the Heart и Аскетска беседа.

Овај виолиниста и композитор, рођен 1975. године, завршио је најпре студије виолине на Факултету музичке уметности у Београду, где је потом уписао композицију у класи Властимира Трајковића. Захваљујући стипендији Шведске, 2000. године као виолиниста одлази на специјализацију на Краљевску музичку академију у Стокхолму где исте године започиње паралелно и студије композиције у класи Пера Линдгрена и Бента Соренсена. Даље усавршавање у области композиције наставља на мајсторским курсевима код Магнуса Линдберга, Еса-Пеке Салонена, Џејмса Дилона и других.

Рана дела Ђура Живковића настала су под јаким утицајем фолклора, православне традиције и византијске музике, што га је подстакло да развије низ композиционих техника попут полиритмије, импровизације, лествичних низова заснованих на особеним хармонијама, полифоније слојева и хетерофоније. Од 2002. све више га интересује организација хармонија, што је видљиво у новом приступу процесу компоновања.

Година 2013. била је посебно важна за овог аутора јер је тада освојио два престижна признања - био је проглашен добитником Мокрањчеве награде за 2012. годину, као и лауреатом Громајер награде за наредну, 2014. Ово признање које додељује Универзитет у Луивилу, поред вредне новчане награде, са собом носи и изузетан престиж, будући да су претходни добитници били неки од највећих композитора 20. и 21. века - Еса-Пека Салонен, Пјер Булез, Џон Адамс и Луј Андрисен. Награда Громајер је Живковићу додељена за дело On Guarding of the Heart, које је премијерно изведено у Београду 14. новембра 2011. године, на концерту оркестра Клангфорум из Беча под управом Клемента Пауера, у оквиру 20. Међународне трибине композитора.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво