Музеј звука – Духовни мадригали и мотети

Пратићете снимак наступа ансамбла Ла Компањија дел мадригале, који је одржан у катедрали у Шпејеру 11. маја ове године, у оквиру фестивала у Швецингену, када су интерпретирали дела италијанских аутора 16. и прве половине 17. века.

Покушаји католичке цркве да реагује на ширење Протестантске реформације на северу Европе, јасно формулисани у одлукама Тридентског концила, суштински су били усмерени на проналажење одговора на који начин би требало практиковати религију, односно како свакодневицу чвршће повезати са религијском праксом. Музика се показала као погодно оруђе, јер се истовремено обраћала и интелекту и чулима, што су пре свега препознале религијске заједнице попут Језуита или ораторијумског братства Филипа Нерија, која су световне уметничке форме, попут позоришта или музике, почеле да користе у сврху ширења и потврђивања религије.

Стога није необично брзо ширење обилка као што су madrigali spirituali, непосредно по окончању Тридентског концила. То су били мадригали у којима је уметност полифоног вишегласја укрштена са духовним текстуалним предлошком. Ови мадригали на италијанском језику нису били намењени употреби током богослужења, већ за моменте контемплације и рефлексије у световном окружењу. Исту сврху имали су и мотети на латинском језику, који су могли бити коришћени у црквама, али су били много мање популарни од псалама или миса.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић



Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи