Трибине

Наталија Мићуновић: Род и достојанство

У емисији ТРИБИНЕ четвртком можете слушати снимке са округлих столова које током ове јесени организује Институт друштвених наука из Београда поводом обележавања 60 година од свог оснивања. У шестој емисији овог циклуса са округлог стола „Изазови и пeрспективе 21. века за идентитет и достојанство личности” можете пратити излагање Наталије Мићуновић „Род и достојанство”.

Дискриминација жена као групе разликује се од других облика дискриминације по томе што су жене највећа група која је икада кренула да се еманципује и да, сходно томе, остварује право на људско достојанство. Историја, политичка и феминистичка теорија показују да су жене у прошлости биле тешко злостављане и да је њихово достојанство и равноправно учешће у заједници било негирано.

Наталија Мићуновић говори о једној од главних препрека за достојанствен живот жене у данашњем друштву, а то је неједнако награђивање. Често се каже да су жене плаћене једнак износ као и мушкарци за исти рад, што и јесте случај у неким установама за стандардизован рад. Такође је истина да жене, као веома доминантне у одржавању породице и бризи о домаћинству и члановима породице којима је потребна нега (деци, старима, болеснима, размаженима) имају мање времена за плаћени рад, због чега и мање зарађују. Осим тога, упркос значајним променама међу новијим генерацијама, жене имају мање прилика да стекну експертизе за највише плаћене послове (мада неки најбоље плаћени послови не подразумевају никакву експертизу). Али, како запажа ауторка, није тачно да то објашњава системску неједнакост на радном месту, системску дискриминацију жена у породици и заједници, а што значајно доприности економској неједнакости жена. Нешто за шта се жене често прозивају, као разлог да им се ускрати подршка, такозвана „женска aверзија према ризику", користи се да промовише идеју да ће жене, „универзалне чистачице" поново почистити неред. Постоји тенденција да се изражено економско насиље и крупне преваре предстaве као инцидент или приватни прекршај. Сви се сећамо феминистичке изреке „Приватно је политичко"; ово је наставак сексистичке борбе да се та изрека негира, да се прогласи свако омаловажавање жена, чак и у јавности, на послу или у стручној академској заједници, као легитимно обележавање граница приватности. Ово није једина препрека артикулације интегрисане научне заједнице која би могла научити друштво да боље разуме проблеме који обухватају физички, дигитални и друштвени свет, закључује Наталија Мићуновић.

Следећег четвртка, 7. децембра, наставићемо емитовање звучних записа са овог округлог стола.

Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво