Светске музичке позорнице

Дела Игора Стравинског изводи Филхармонија оркестар. Диригује Еса-Пека Салонен. Суделују: вокални ансамбл Филхармонија Војсис и хор дечака Тифин, Полин Шевије (наратор) и Ендру Стејплс (тенор). Снимак је са концерта одржаног 25. септембра прошле године у Ројал Алберт Холу у Лондону

Прво ћете чути музику из балета Орфеј. Ово неокласично сценско остварење, инспирисано античким митом о Орфеју, Стравински је компоновао 1947. године у Калифорнији, на иницијативу кореографа Жоржа Баланшина. Балет је премијерно изведен са великим успехом 28. априла 1948. године у Центру за музику и драму у Њујорку. Поред Жоржа Баланшина који је урадио кореографију балета, за поставку сцене и костиме био је задужен јапански уметник Исаму Ногучи.

Друго дело које ћете слушати је мелодрама Персефона, компонована по либрету Андреа Жида, познатог француског писца, а по поруџбини плесне трупе Иде Рубинштајн. У жанровском смислу, Персефона је мелодрама која у себи спаја елементе позоришта и опере. Прича прати грчки мит о ћерки богиње земљорадње Деметре која је постала жена Хада, бога подземља. Овај мит је везан за смену годишњих доба, појаву пролећа, али и за метафору умирања и обнављања природе. Дело садржи три сцене, а компоновано је за наратора, тенора солисту, хор, плесаче и оркестар. Премијерно је изведено 30. априла 1934. године у дворани Париске опере.

Емисију уређује Ирина Максимовић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи