Џез

У вечерашњој емисији представљамо одабране нумере са концерата трија Леа Хеновезеа и Јасина Булареса, одржаних 29. априла ове године на фестивалу Jazzahead у Бремену.

У првом делу емисије слушаћемо наступ трија аргентинског пијанисте Леа Хеновезеа. Овај музичар је своју каријеру, од младих дана, градио на северноамеричком континенту. Након школовања на Берклију остао је у САД, где је врло брзо почео да изводи ауторску музику са властитим поставама. Ипак, највећи реноме стиче као веома битан музичар у бендовима басисткиње и вокалисткиње Есперанце Сполдинг, данас једне од водећих звезда џеза и нео-фјужна у Америци. На концерту на фестивалу Jazzahead представља се у класичном трио формату са басистом Демијаном Кабоом и бубњарем Франсиском Хозеом Мелом, у коме доминира као виртуозан инструменталиста и аранжер модерних схватања у мејнстрим координатама, са дискретним латино утицајима.

Јасин Буларес је француски саксофониста туниског порекла, са тренутним пребивалиштем у Њујорку. Атипичан музички пут започео је након успешно завршених студија филозофије, да би потом веома брзо прескочио стажирање на развијеној француској џез сцени и преселио се у САД. Премда се школује код реномираних џез музичара, искуство стиче у раду са музичарима world music оријентације, као што су некадашњи бубњар Феле Кутија Џоџ Куо, камерунски певач Мартино Атангана, и други. Албум Abu Sadiya, који представља и на Jazzahead фестивалу, прави нови заокрет у његовој каријери, где кроз рад са врхунском француско-америчком ритам секцијом, коју чине изузетно цењени музичари Венсан Сегал на виолончелу и Нашит Вејтс на бубњевима, спаја мелодичне туниске теме и пунокрвни модерни џез.

Аутор Никола Марковић
Уредник Ксенија Стевановић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво