Нови преводи

Ги Дебор: Друштво спектакла

Поводом педесет година од објављивања култне књиге „Друштво спектакла”, француског филозофа и писца Ги Дебора, можете слушати поглавље под називом „Пролетаријат као субјект и представа” у преводу Алексе Голијанина.

Књига „Друштво спектакла" се први пут појавила у новембру 1967. године у Паризу. По речима њеног аутора, Ги Дебора, „свако ко буде пажљиво читао ову књигу приметиће да она не нуди никакве гаранције о победи револуције, њеном трајању или у погледу тешких путева којима треба проћи, а још мање о томе како ће та револуција, што се понекад олако обећавало, донети савршену срећу свакоме. Мој приступ, у исто време историјски и стратешки, далеко је од тога да тврди како би живот требало да буде идила лишена свих невоља и сваког зла, само зато да би нама било угодније, а да су узрок несреће људи само недела неколицине поседника и вођа. Свако је плод својих дела, па ако му његова пасивност простире постељу, нека се онда и извали на њу.

Највећи резултат катастрофалног распада класног друштва јесте чињеница да је по први пут у историји превазиђено питање да ли људи воле слободу или не. Сада ће бити присиљени да је воле. (...) Спектакл је свуда почињао у принуди, крви и превари, али је обећавао боље дане. Веровао је да га људи воле. Сада више не обећава ништа. Он више не каже: - Оно што се види је добро, оно што је добро види се. Сада једноставно каже: - То је тако. Он искрено признаје да је непоправљив, иако је стална промена - промена свега што постоји у оно најгоре - његова суштина. Изгубио је сваку илузију о самом себи. (...) Дани овог друштва су одбројани. Његови разлози и његове заслуге пажљиво су извагани и видело се да не претежу. Његово становништво је подељено на две стране, од којих једна жели да ово друштво нестане".

Уредници Оливера Нушић и Предраг Шарчевић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво