Хроника Трећег програма

Можете пратити текст Александре Боснић Ђурић „Антиномије и рецепције”, написан поводом књиге Радивоја Цветићанина „Константиновић: Хроника” која је недавно објављена у издању Дан графа (Данас) из Београда.

У књизи Константиновић: Хроника Радивој Цветићанин је дао својеврсну отворену повест лишену олако изречених судова и процена, избегавши да причу затвори у грубе оквире квалификатива, најчешће замке и најчешћег изазова књижевним историчарима, ауторима књижевних хроника. Напротив, свесним и вештим списатељским маниром допустио је да датуми и године, догађаји и људи, заступљени писци и критичари, личности које су чиниле најинтимнији део Константиновићевог живота, његови ближњи, његове љубави и његови пријатељи говоре сами собом и о самима себи.

У читању ове књиге Александра Боснић Ђурић налази заједничку црту која повезује Умберта Ека, Константиновића и Цветићанина док пише о Константиновићу, а то је: „поштовање сопствене стваралачке или истраживачке мотивације и оданост њој, прихватање ризика да ће у временима и контекстима који пречесто подсећају на предапокалиптичне, бити врло мало оних који ће написано прочитати и протумачити онако како заслужују да буду прочитана отворена дела - с непристрасном читалачком пажњом која поштује ауторско избегавање давања коначних дефиниција, одговора или одредница". Сходно томе, ова књига је вредан историјско-књижевни подухват који истовремено представља увид у етички, естетички, поетички и филозофски кредо Радомира Константиновића.

Уредница емисије Тања Мијовић.

Хроника Хроника

Autor:
Трећи програм

Као културно-информативани недељник Трећег програма, ХРОНИКА сваког понедељка доноси осврте и приказе актуелних појава и дешавања у уметности и науци. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво