Александaр Милосављевић: Позоришне актуелности

У циклусу ПОЗОРИШНЕ АКТУЕЛНОСТИ, који емитујемо уторком, можете слушати осврт Александра Милосављевића на комад Луиђија Пирандела „Тако је (ако вам се тако чини)”, у режији Јагоша Марковића и продукцији Југосовенског драмског позоришта из Београда.

Итaлијански нобеловац Луиђи Пирандело написао је средином прошлог века драму о ситуацији у којој се пред групом представника градског друштвеног крема отвара необично и замршено питање односа у једној од породица њихових суграђана. Што „истрага" буде ишла дубље, што се пред истражитељима буду више отварале сложене унутарфамилијарне релације, то ће, с једне стране, целокупно ово породично замешатељство постајати сумњивије, док ће, с друге, бити евидентнија релативност онога што у конкретном случају буде означено појмом „истина". Јагош Марковић следи Пиранделов увид у подељеност овог света и управо на примеру међусобног судара два доживљаја реалности анализира све оно о чему је у драми реч, са јасном идејом да позориште увек мора да се на најдиректнији начин тиче стварности и живота којем припада његова публика, али при чему не упада у замку политикантства. Како нас обавештава Александaр Милосављевић, у једној од најупечатљивијих сцена редитељ ће истражитеље суочити са вихором (или промајом) која силовито ковитла листове дневних новина по сцени, штампе која се по преком налогу времена бави овим случајем и овом истрагом, указујући на претњу (уосталом реалну) да се спроведена истрага може (а у њиховом и нашем случају - мора) претвори у својеврсни медијски оркан, као крајњу консеквенцу детектовања онога што се може показати као истина; тако, настаје општи шум у комуникацијама који ће још више замаглити могућност да се до праве истине дође. Овом продукцијом Југословенско драмско позориште је још једном потврдило свој статус нашег можда и најексклузивнијег театра који истрајно одолева тренду комерцијализације и бави се озбиљним, уметничким пројектима.

Следећег уторка, 21. новембра, можете пратити Милосављевићев осврт на представу Четири брата, према тексту Радована Тишме, у режији Драгана Јаковљевића и извођењу ансамбла Књажевско-српског театра из Крагујевца.

Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво