Портрети

Срђан Вучинић: У потрази за изгубљеним рајевима – Емир Кустурица

У циклусу ПОРТРЕТИ, који емитујемо од 1. септембра, можете пратити есеје Срђана Вучинића. Текстови ће ускоро бити објављени у књизи „Портрети: 24 сличице у секунди” у издању Филмског центра Србије.

Када пише о Емиру Кустурици, Срђан Вучинић наглашава да је у питању један од оних аутора који свесно и плански подривају конформизам перцепције и разумевања, онемогућујући условни механизам свођења на познато, на којем почивају жанровски филм и његови поборници. Чак и када на шпицу стави поднаслов „љубавно-историјски филм" (у Оцу на службеном путу) или „љубавни филм" (у Дому за вешање), Кустурици не треба сувише веровати - јер и ово самоодређење пре је подсмех укалупљености жанровске каталогизације, њеној апотекарској стерилности.

Вучинић покушава да испита темеље на којима Кустуричин свет почива, онакав каквим нам се може указати након почетних отпора, „свет другачији од дотадашњег, али савршено јасан". Прво треба именовати и одгонетати супротстављене силе које се у његовој основи налазе; потом трагати за алхемијском „формулом" и симболичким језгром које непомирљиве супротности уједињује. При свему томе, од посебне важности су Кустуричини ликови, њихово тумачење властитог света и егзистенције, читање смисла између немуштих редова свакодневице.

Уредница Оливера Нушић.



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво