Век хармонике

Премијерна извођења композиција Франка Бедросијана и Павела Хендриха, која су прошле и ове године остварили хармоникаши Паскал Контет, Фани Висанс и Рафал Луц.

Прво ћете чути композицију Инерсоник за електричну гитару и хармонику Франка Бедросијана из 2012. године. Овај француски композитор и професор на Универзитету Беркли у Калифорнији, истражује идеју измештања инструмената изван симфонијске сфере. Наиме, нетрадиционалне инструменте уводи у оркестарски простор и они временом заузимају све веће место. Композицију Инерсоник изводе Мац Шајдегер - електрична гитара и Фани Висанс - хармоника. Следи снимак премијерног извођења композиције Јуче сам изгубио свет, истог аутора. Снимак је са концерта који су квартет Диотима и хармоникаш Паскал Контет одржали 24. априла 2016. године.

На крају емисије чућете остварење Птеропетрос Павела Хендриха из 2015. године. Наслов је изведен из грчих речи птеро и петрос, које означавају перо, односно камен. Аутор их користи како би алегоријски дефинисао текстуру композиције. С једне стране, по речима Хендриха, постоји перо птице као симбол светлог и прозрачног, а са друге стране је камен - симбол тежине, који се појављује у различитим облицима, са различитим површинама - грубим, глатким, са оштрим или заобљеним ивицама.

Слушаћете премијерно извођење ове композиције, а снимак је забележен 23. септембра 2015. године у студију Витолд Лутославски Пољског радија у Варшави. Свира Рафал Луц - хармоника.

 

Уредница Марија Вуковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво