Уживо на Трећем програму

Велика оперска тура – Салваторе Шарино: Видим те, осећам те, препуштам се

Музичка редакција Трећег програма са задовољством ексклузивно нуди директан пренос светске премијере најновије опере овог савременог италијанског композитора.

У продукцији театра Ла Скала из Милана и Берлинске државне опере, главне улоге певају Лора Ејкин, Чарлс Воркман, Ото Кацамајер, Соња Гране и други. Ансамблом театра Ла Скала диригује Максим Паскал.

У опусу једног од најцењенијих савремених композитора преовлађује страст према музици насталој на тлу Италије у периоду између 1500. и 1600. године. Док је Карло Ђезуалдо био један од извора инспирације за изузетно успешну Luci mie traditrici (1998), централна тачка његове нове опере, јесте трагични живота Алесандра Страделе. За разлику од бројних претходника, инспирисан пре свега фиктивним аспектима личности овог композитора, Шарино бира да га не изведе на сцену, већ његово присуство слика искључиво музиком.

Поднаслов опере, Чекајући Страделу указује на судбину Алесандра Страделе, истакнутог италијанског композитора, који је 1682. године умро под мистериозним околностима - као жртва насилног злочина. Дело је смештено у дом кардинала Колоне у барокном Риму, где Певачица, Писац, Музичар, хор и инструментални ансамбл на бини очекују долазак композитора. Али уместо обећане нове арије, добијају вест о Страделиној смрти. У уводу, музика и живот овог контроверзног, оригиналног уметника, изузетно познатог за живота, бивају детаљно препричани и разматрани. Различита виђења и вредности у овом контексту имају важну улогу, као и мисли о људској природи, телу, чулима и страстима - свему ономе што је суштински важно за оперу као уметничку форму.

*     *     *

Музичка редакција Трећег програма Радио Београда свим слушаоцимa и љубитељима опере нуди сасвим нову сезону директних преноса оперских представа.

Од 12. септембра до 29. јуна реализоваћемо 22 директна преноса из 11 европских оперских кућа у Милану, Паризу, Бечу, Москви, Лондону, Мадриду, Торину, Барселони, Минхену, Франкфурту и Напуљу - са позорница на којима је стварана историја опере.

Међу њима ће се наћи нова дела, оперски раритети, заборављена ремек дела и највољеније опере свих времена из пера Кавалија, Глука, Римског-Корсакова, Рубинштајна, Вердија, Гуноа, Фон Ајнема, Шарина и других.

Сезону почињемо 12. септембра преносом из миланске Скале, где ће у опери Тамерлан Георга Фридриха Хендла насловну улогу тумачити Бежун Мехта уз Пласида Доминга у улози његовог супарника Бајазита. У свету барокне опере бићемо и у Кавалијевој Хипермнестри са фестивала Глајнборн (23. септембар), као и у Хендловом Ариодантеу чију ћемо премијеру преносити из Бечке опере, 24. фебруара. У обе опере извођењима ће руководити један од највећих експерата за барокну оперу, диригент Вилијам Кристи. Посебан куриозитет ће бити извођење опере Олимпијада Леонарда Леа из Театра Сан Карло у Напуљу (4. новембар) - места где је и премијерно изведена 1737. године.

Руски оперски репертоар ове сезоне ће бити заступљен делима Сњегурочка Николаја Римског-Корсакова коју ћете слушати уживо из Бољшој театра у Москви (30. септембар), затим Коцкар Сергеја Прокофјева из Бечке државне опере (7. октобар) и мало познато остварење под називом Демон Антона Рубинштајна, које ће бити изведено 26. априла 2018. године у Театру Лисеу у Барселони.

Поред овог оперског раритета, слушаоцима ћемо понудити и ретко извођене опере Бенџамина Бритна (Глоријана) и аустријског композитора XX века, Готфрида фон Ајнема (Дантонова смрт) које ће бити изведене у Театру Реал у Мадриду (14. април 2018. године), односно Бечкој државној опери (24. март 2018. године). Као Елизабету I у Глоријани слушаћемо Ану Катарину Антоначи, док ће ансамблом у Фон Ајнемовом делу дириговати Сузана Мелки. Међу остварењима које ће слушаоци Трећег програма Радио Београда први пут моћи да прате у директним оперским преносима, биће и Чаробни стрелац Карла Марије Вебера (16. јун 2018. године) из Бечке државне опере; оперу Бенвенуто Челини Хектора Берлиоза моћи ћете да пратите 2. јуна 2018. године из опере Бастиља у Паризу под управом шефа диригента Париске националне опере Филипа Жордана, а Ломбардијце Ђузепа Вердија 17. априла 2018. године из Театра Ређо у Торину.

Нећемо занемарити ни популарна оперска дела попут Бизеове Кармен (17. фебруар 2018. године из Беча), Вердијевих опера Аида (22. март 2018. године из Мадрида) и Отело (21. октобар, Ковент Гарден у Лондону), у којој ће насловну улогу певати Јонас Кауфман, затим Белинијевог Пирата из миланске Скале (29. јун 2018. године) и Чилеине Адријане Лекуврер, у којој ће насловну улогу певати Ана Нетребко.

У току сезоне, имаћемо и два специјална догађаја - први је извођење последње опере Шарла Гуноа, Заморин данак, коју ћемо преностити 28. јануара 2018. године из Принц Реген театра у Минхену, када ће бити обележено 200 година од рођења композитора. Други је светска премијера нове опере једног од најцењенијих савремених композитора, Салватореа Шарина - Видим те, осећам те, препуштам се, која ће бити постављена 14. новембра у миланској Скали. Ово је прави куриозитет, будући да се савремене опере ретко нуде у директним радијским или телевизијским преносима.

Нашу „велику туру" обогатиће и два концерта из Немачке - 17. децембра, у празничну атмосферу увешће нас хор Le Concert d'Astrée и Симфонијски оркестар Франкфуртског радија под управом Емануел Аим, који ће извести Хендлов Dixit Dominus и Бахов Магнификат. Велика вокално-инструментална дела слушаћете и 26. јануара 2018. године из Херкулове дворане у Минхену, где ће бити изведен циклус Песма о земљи Густава Малера са Магдаленом Коженом и Стјуартом Скелтоном, уз Симфонијски оркестар Баварског радија под управом Сајмона Ретла.

Детаљне информације о свим преносима биће благовремено објављиване на сајту Радио-телевизије Србије и на Фејсбук страници Трећег програма „Велика оперска тура" 2017-2018.

Уреднице преноса Ксенија Стевановић и Сања Куњадићброј коментара 0 пошаљи коментар