Научни скупoви

Иван Младеновић: Либертаријански патернализам

У емисији НАУЧНИ СКУПОВИ можете слушати излагање Ивана Младеновића „Либертаријански патернализам”, које је одржано у оквиру 18. Међународне филозофске школе „Феликс Ромулијана у Зајечару”, чија је тема била „Антрополошки и цивилизацијски оптимизам и/или песимизам”, а трајала је од 31. августа до 3. септембра.

Премда и даље предмет многих теоријских дебата, либертаријански патернализам је концепција која се већ увелико примењује у пракси. На први поглед, чини се да је већ на нивоу терминологије реч о противречној концепцији, јер либертаријанизaм подразумева слободу избора, а патернализам обично значи да други људи могу боље од нас знати шта је у нашем интересу и усмеравати наше деловање у том правцу. Либертаријански патернализам је концепција по којој су патерналистичке политике оправдане све док се тиме не крши слобода избора. Експериментална психологија и бихевиорална економија показују да постоје механизми на основу којих људи систематски поступају на ирационалан начин. Заступници либертаријанског патернализма сматрaју да се ти механизми могу искористити како би се подстицало благостање и здравље људи, и то све док могућност избора између различитих опција остаје очувана. У овом излагању Иван Младеновић се бави питањима да ли је либертаријански патернализам, теоријски гледано, одржива концепција, као и који су кључни аргументи у прилог и против такве једне концепције.

Од следећег петка, 17. новембра, емитоваћемо звучне записе са Филозофског симпозијума „Појам категорије", који је одржан средином септембра у Сремским Карловцима.
Уредница циклуса Тања Мијовић.

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се