Трибине

Популизам: узроци и последице – З. Лутовац, Ч. Чупић, И. Ристић

У емисији ТРИБИНЕ четвртком можете слушати снимке са округлих столова које током ове јесени организује Институт друштвених наука из Београда поводом обележавања 60 година од свог оснивања. У првој емисији овог циклуса о теми „Теоријска схватања популизма и његов однос према репрезентативној демократији” разговараће Зоран Лутовац, Чедомир Чупић и Ирена Ристић.

Зоран Лутовац се у свом излагању бави односом политичких елита према грађанима и репрезентативној демократији, на једној страни, и грађана према репрезентативној демократији и политичким елитама, на другој. На примеру Србије, а на основу истраживања јавног мњења, аутор је показао какав је однос политичких елита према демократији уопште, демократским процедурама и институцијама, те какав је однос грађана према политичким елитама, демократији и њеним институцијама.   

Чедомир Чупић разматра основне карактеристике популизма и популистичких идеологија, узимајући у обзир ауторитарни популизам и популистички тип демократије. Међу могућим употребама и злоупотребама популизма аутор наводи: освајање демократских институција од стране неквалификованих и полуквалификованих појединаца из политичке елите, нереална и лажна обећања популистичких вођа, огољени прагматизам, форсирање успеха по сваку цену, разарање вредности и вредносног система.

Ирена Ристић указује на проблематику дефинисања појма популизма у стручној литератури. Док се у свакодневној употреби овај термин користи као синоним за демагогију и опортунизам, у стручној литератури се у сврху његовог дефинисања подразумевају: постојање двају хомогених група - елите и народа, њихов антагонистички однос, као и примат народне воље.

Снимак је забележен на округлом столу Популизам - узроци и последице који је одржан 10. октобра у Институт друштвених наука у Београду.

Следећег четвртка, 2. новембра, можете слушати дискусију о теми „Популизам као политички дискурс и политички стил".

Циклус уређују Тања Мијовић и Предраг Шарчевић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво