Музеј звука

Слушаћете композиције Жоскена де Преа написане за Ерколеа I, Војводу од Фераре – мису Hercules Dux Ferariae, секвенцу Inviolata, integra et casta es Maria и мотет Miserere mei, Deus – у извођењу ансамбла А Сеи Воћи.

Миса Hercules Dux Ferariae написана је у част Војводе Ерколеа I од Фераре, а настала је између 1471, када је овај племић ступио на престо ове италијанске државе, и 1505. године, када је издавач Петручи објавио збирку Де Преових миса, међу којима је било и поменуто дело. Сам Жоскен де Пре је у службу Војводе од Фераре ступио 1503. године, поставши део једне од најимпресивнијих музичких капела тог доба, у којој су били и Јакоб Обрехт, Антоан Бримел, Јоханес Мартини и Хајнрих Исак. Наиме, Војвода Ерколе I је био велики покровитељ уметности и настојао је да од свог војводства начини један од највећих музичких центара тог доба. Лично се залагао да најбољи певачи ступе у његову службу, те је чак преговарао и са папом да му препусти један број својих најбољих солиста.

Жоскен де Пре ће, међутим, у Ферари провести само годину дана, јер ће због епидемије куге отићи у Француску где ће остати, вероватно под патронатом Луја XII све до смрти, 1521. године.

Миса Hercules Dux Ferariae је један од првих мисних ординаријума који није био заснован на коралу или некој од постојећих духовних или световних мелодија, већ на техници сођета кавата, односно музичке теме изведене из имена или речи. У овом случају ради се о томе да су вокалима Ерколеовог имена и титуле на латинском језику - Hercules Dux Ferariae - придодате одговарајуће ноте солмизације. На тај начин Жоскен де Пре добија као кантус фирмус следећу тему: де-це-де-це-де-еф-е-де, који се у сваком сегменту мисе појављује три пута, често је користећи и у диминуираном, као и у ретроградном виду.

Поред мисе, у емисији ћете чути и секвенцу Inviolata, integra et casta es Maria и мотет Miserere mei, Deus. Мотет је настао на изричит захтев Војвојде Ерколеа I, који је композитора учинио најплаћенијим музичарем у историји капеле у Ферари. У њој се тада налазио 31 музичар, чије изузетне извођачке способности је Де Пре имао на уму када је компоновао и дванаестогласну канонску секвенцу Inviolata, integra et casta es Maria.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи