Нова дискографија

Представљамо компакт-диск под називом „Дуети” тенора Роланда Виљазона и баса Илдара Абдразакова, који је 22. септембра објавила дискографска кућа Дојче грамофон.

Ови певачи су се удружили са оркестром Метрополитен из Монтреала под управом Јаника Незе-Сегена, како би начинили избор из дела италијанског и француског оперског репертоара, и то неким од најпознатијих дуета за два мушка гласа. У том смислу, овај компакт диск представља освежење у обиљу сличних издања посвећених дуетима за мушки и женски глас, и осветљава само мали сегмент богате литературе посвећене овим саставима. Очекивано, на овом диску се налазе дуети из Вердијеве опере Симон Боканегра, која важи за дело са неким од најлепших ансабала за тенор и бас, али су ту и дуети из све популарније Бизеове опере Ловци на бисере, те опере Кармен, Гуноовог Фауста, Боитовог Мемфиста, као и из буфо опера Гаетана Доницетија - Дон Пасквале и Љубавни напитак. Овај „лепршавији" и лакши део репертоара, међутим, на самом крају компакт диска добија и своју кулминацију у „бисевима" - композицијама Гранада Аугустина Ларе и Очи чорније Флоријана Хермана, као омажима мексичком, односно руском пореклу певача. Ове нумере представљају „исклизнуће" у односу на јасно конципиран програм издања и непотребно подилажење укусу публике, односно ономе што из неког разлога уредници издања мисле да би могло да се допадне љубитељима истинских бисера оперске литературе.

Док гласу Роланда Виљазона, који је дуго био одсутан са сцене, и даље недостаје снаге у врхунцима арија, Идлар Абдразаков се на свом првенцу за Дојче грамофон показује као један од тренутно најимпресивнијих басова. Њих прати и агилни оркестар под управом Јаника Незе-Сегена, који је поставио нешто лаганија темпа, али који окретном и енергичном концепцијом пратње доказује зашто је заслужио позицију новог шефа-диригента Метрополитен опере у Њујорку.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво