Антологија српске музике

Одабрана остварења из опуса Рудолфа Бручија

Рођен 1917. године у Загребу, Рудолф Бручи је похађао студије композиције на Музичкој академији у Београду, где је 1952. године дипломирао у класи Петра Бингулца. Након тога се усавршавао на Музичкој академији у Бечу, код Алфреда Ула, истакнутог додекафонског композитора. Радио је као члан оркестра Војске Југославије, корепетитор у новосадској опери. Године 1955. постао је директор музичке школе Исидор Бајић у Новом Саду, а у периоду од 1962. до 1965. радио је као директор опере Српског народног позоришта у Новом Саду. Био је члан Српске академије наука и уметности.

Рудолф Бручи је добитник бројних награда и признања, међу којима се посебно издвајају: Октобарска награда Новог Сада из 1961. године, и прва награда на међународном конкурсу Краљица Елизабета која му је додељена у Бриселу 1965. године за дело Синфонија леста.

Емисију започињемо Бручијевом симфонијском свитом Маскал из 1955. године, која је настала у време композиторовог боравка у Бечу. Дело је инспирисано маскалом - традиционалном етиопском народном свечаношћу у спомен победе над Турцима из XIV века. Према мишљењу Властимира Перичића, у овој музици не треба тражити цитате етиопског фолклора, као ни детаљнији програмски садржај. Ово остварење непосредно делује језгровитошћу мотивских идеја и живописном оркестрацијом. Премијерно је изведено 19. фебруара 1957. године на концерту Београдске филхармоније када је дириговао Богдан Бабић.

Након тога слушаћете балет у једном чину Демон злата. Ово дело, писано 1965. године, премијерно је изведено у Српском народном позоришту у Новом Саду 14. јуна 1966. Тада је дириговао Душан Миладиновић, док је за кореографију био задужен Ико Отрин. Музика овог једночиног балета показује све карактеристике Бручијевог стила: соноран оркестарски звук, богату плесну ритмику, као и оштар хармонски језик.

Емисију уређује Ирина Максимовић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво